Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 09.05.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Simbolurile Ţinutului Secuiesc vor fi votate la Odorheiu Secuiesc Secuiesc
Acces online: https://www.cotidianul.ro/simbolurile_inutului_secuiesc_vor_fi_votate_la_odorheiu_secuiesc_secuiesc-97115.html


Peste 400 de persoane participă, sâmbătă, la Adunarea Aleşilor Locali din Secuime organizată de CNS şi PCM la Odorheiu-Secuiesc, pe ordinea de zi fiind incluse hotărâri care vizează sprijinirea proiectului de lege „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc“.

Pe ordinea mai este inclusă o hotărâre privind organizarea de referendumuri locale, una privind simbolurile Ţinutului Secuiesc, în care se stabilesc stema, imnul, drapelul şi semnul distinctiv al Ţinutului Secuiesc, hotărâre privind asocierea autorităţilor publice locale la nivelul scaunelor, instituţionalizarea Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc şi hotărâre privind reprezentarea aspiraţiei la autonomie a Ţinutului Secuiesc în structurile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, transmite corespondentul NewsIn.

De asemenea, pe ordinea de zi a Adunării de la Odorheiu-Secuiesc este cuprinsă, la început, o declaraţie privind reforma administrativă, în care se arată că actuala împărţire teritorial administrativă a României este depăşită, prin urmare reforma administrativă este o problemă centrală de interes public, transmtie corespondentul NewsIn.

Potrivit Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), ţinând cont de faptul că reîmpărţirea regiunilor de dezvoltare este o prioritate de primă urgenţă şi reforma administrativă din România nu poate neglija principiul subsidiarităţii, reorganizarea administrativă trebuie să se bazeze pe voinţa comunităţilor locale.

“Noi, aleşii locali din Ţinutul Secuiesc, fondatori şi participanţi ai Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, declarăm cu fermitate: Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă.

Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei. La reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european conform căreia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte”, susţin aleşii în declaraţia respectivă.

La eveniment participă şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, unul dintre organizatorii Adunării de vineri de la Miercurea Ciuc, alături de UDMR.

În discursul său de la Ciuc, Tokes a făcut apel la solidaritatea maghiarilor şi a spus că cele două adunări nu concurează, ci se completează, el fiind un adept al politicii de colaborare, şi nu de scindare.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, înaintea începerii Adunării Aleşilor locali din ''Ţinutul Secuiesc'', că autonomia teritorială se realizează ''greu, treptat şi nu dintr-o singură mişcare''.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, vineri, după Marea Adunare a Aleşilor Locali organizată de UDMR, că evenimentul a fost o intenţie bună, dar care nu prea a adus noutăţi şi a „ratat” unele subiecte. "Ce s-a întâmplat a fost o foarte bună intenţie, dar foarte puţin rezultatul la care s-a ajuns. Noi când am iniţiat adunarea aleşilor locali am pornit de la ideea că autorităţile administrative sunt înzestrate cu putere prin lege, eu cred că organe ale puterilor locale nu trebuie să ceară – cum se spune în actele votate astăzi,”solicităm” -, ci să găsească acele modalităţi prin care să folosească puterea oferită prin lege pentru a obţine anumite lucruri posibile în cadrul legal respectiv”, a spus preşedintele CNS, amintind că nu s-a vorbit nici de reforma administrativă sau de cea constituţională

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.